OMA TILI

Juhani Linnovaara

Pertti Ensio Juhani Linnovaara (s. 7. tammikuuta 1934 Hämeenlinna) on suomalainen kuvataiteilija. Hänet tunnetaan muun muassa surrealistisista töistään, joissa on usein myös huumoria. Linnovaara on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia nykymaalareita.

Linnovaara kävi Helsingissä kultaseppäkoulun vuosina 1948–1950 ja Suomen Taideakatemian koulun vuosina 1951–1953.

Linnovaaran ura alkoi 1950-luvulla realistisilla, melkein fotorealistisilla asetelma- ja maisemamaalauksilla. 1970-luvun alussa hän teki sarjan ”historiallisia muotokuvia” joiden tyyli ja värimaailma olivat menneiltä aikakausilta, mutta hahmoina esiintyi sympaattisia sammakkomaisia sarjakuvasankareihin rinnastuvia olioita. Yksi hänen tyylipiirteistään onkin huumori Ensimmäinen yksityisnäyttely hänellä oli Porvoossa 1953. Pariisin nuorten biennaalin pääpalkinnon hän sai 1969. Venetsian biennaalissa 1970 hän edusti yksin Suomea kokoelmalla, jossa oli maalausten lisksi lujitemuovisia humoristissävyisiä hahmoja.

Linnovaara on suunnitellut koruja Lapponia Jewelrylle ja tehnyt maalausten lisäksi veistoksia. Veistos Kävelyllä herätti huomiota Venetsian biennaalissa 1970.

Linnovaaralle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1971ja professorin arvonimi 1994. Lisäksi hän oli Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilija 1978.

Linnovaaran taiteessa kuvastuvat vanha kuvakulttuuri ja taidehistoria. Linnovaara käyttää vanhoja klassikoita suorastaan teostensa aiheina, “taidetta taiteesta”, yksilöllisesti valikoiden, ironisoiden ja parodisoiden. Hän ei kuitenkaan tyydy viihteelliseen taiteen kommentointiin, vaan toteuttaa työnsä omalla taidokkaalla ilmaisutavallaan, ja saa katsojan mielikuvituksen liikkeelle.

Valitun kaltaisia tuotteita ei löytynyt.

Taidetalo Ryynänen

OSTOKSILLE
Laadukkaan taiteen ostopaikka niin myymälässä kuin netissäkin.

Tee tarjous.
Kun löydät mieleisesi teoksen mutta haluaisit vielä neuvotella hinnasta - voit tehdä tarjouksen.