OMA TILI

Marika Mäkelä

Marja-Leena (Marika) Mäkelä (o.s. Koskinen; s. 12. huhtikuuta 1947 Oulu) on suomalainen taidemaalari.

Elämäkerta
Mäkelä opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa 1969–1973. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Helsingissä vuonna 1974. Mäkelä toimi Suomen Taideakatemian koulun yliopettajana vuosina 1983–1985. Hän on opettanut taidetta myös Taideteollisessa oppilaitoksessa. Omia taidenäkemyksiään Mäkelä on syventänyt ulkomailla muun muassa Ranskassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Mäkelä on maalannut suuria maalauksia, joiden värinkäyttöä on luonnehdittu taitavaksi ja vaikutelmaa toiminnalliseksi, ja hän onkin värien ja materiaalien suvereeni yhdistelijä.lähde. Öljy, akryyli, kvartsihiekka, pigmentti, lyöntimetalli ja lehtikulta ovat erilaisina yhdistelminä löytäneet tiensä niin kangas- kuin puupohjallekin. Materiaalin tuntu on maalauksissa vahvasti esillä. Kehityksen myöhemmässä vaiheessa Mäkelän taiteessa on alkanut näkyä veistoksellisuutta reliefimäisen pinnan muodossa, ja 1990-luvun alussa Mäkelä siirtyi maalausten lisäksi entistä voimakkaammin grafiikan pariin.

Mäkelän vanhemmat ovat suojelupäällikkö, majuri evp. Urho Koskinen ja Suoma Koskinen, o.s. Toivonen. Isänsä majuriuran vuoksi perheessä vaalittiin isänmaallisia arvoja. Kasarmialueen elämä ja varsinkin sen eristyneisyys vaikuttivat Mäkelän lapsuudessa hänen sisäisen rikkautensa kehittymiseen ja olivat eräänlainen alkusysäys hänen myöhemmälle kehitykselleen kansainvälisesti tunnetuksi ja palkituksi taiteilijaksi.

Mäkelä oli vuosina 1974–1994 naimisissa taidemaalari Jukka Mäkelän kanssa, ja heillä on vuonna 1977 syntynyt poika. Hänellä on myös vuonna 1993 syntynyt tytär elokuvaohjaaja Antti Rajalinin kanssa.

Palkinnot ja tunnustukset
Valtion taidepalkinto 1974, 1984
Valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha 1993
Suomen Kulttuurirahaston erikoispalkinto 1994
Pro Finlandia 2006
Suomen Leijonan komentajamerkki 2017[2]

Näytetään ainoa tulos

Taidetalo Ryynänen

OSTOKSILLE
Laadukkaan taiteen ostopaikka niin myymälässä kuin netissäkin.

Tee tarjous.
Kun löydät mieleisesi teoksen mutta haluaisit vielä neuvotella hinnasta - voit tehdä tarjouksen.