OMA TILI

Risto Vilhunen

Risto Vilho Olavi Vilhunen alias Leonardo da Vilhu (s. 28. lokakuuta 1945 Kuopio) on suomalainen taidemaalari ja taiteen kerääjä. Vilhunen valmistui Taideakatemian koulusta vuonna 1968.

Vilhunen tunnettiin 1960-luvulla pop-taiteen tekijänä. Tuolloin hän teki kirkkain värein maalattuja kehyksen muotoa rikkovia teoksia, joissa oli ulkomaisista lehdistä kerättyjä vanhoja mainoksia.

1970-luvun alussa Vilhunen innostui Italian renessanssin taiteesta ja otti taiteilijanimekseen Leonardo da Vilhu. Samalla hän jätti pop-taiteen ja alkoi maalata maisemia. Maisemissa on usein vanhoja puurakennuksia, kuten latoja ja aittoja.

Samoihin aikoihin Vilhunen perusti veistospuiston, joka on Sotungin kylässä Itä-Vantaan ja Sipoon rajalla. Puistossa on muun muassa Vilhusen viinapiruveistoksia.

Siellä sijaitseva talo Vilhuseksi kutsuttu rakennus on Risto Vilhusen koti ja ateljee. Rakennuksen modernistisen, puutaloarkkitehtuuria edustavan ateljeeosan (1971) suunnittelivat arkkitehdit Juhani Pallasmaa ja Kristian Gullichsen. Asuinosa ja eteistila (1978-83) on arkkitehti Jyrki Kalkeen piirtämä. Osista viimeisenä valmistui matala kuistiosa, jolla ateljee liitettiin asuintaloon.

Vilhuselle myönnetiin Vantaan kulttuuripalkinto vuonna 1995.

Näytetään ainoa tulos

Taidetalo Ryynänen

OSTOKSILLE
Laadukkaan taiteen ostopaikka niin myymälässä kuin netissäkin.

Tee tarjous.
Kun löydät mieleisesi teoksen mutta haluaisit vielä neuvotella hinnasta - voit tehdä tarjouksen.